100% pirin polnozrnat kruh z drožmi

Peke z drožmi se že po defoltu drži etiketa, da je to težko. Na začetku se je tudi meni zdelo kot znanstvena fantastika ampak, potem ko sem se malce bolj poglobila sem ugotovila, da je peka z drožmi lahko precej enostavna in preprosta, predvsem pa logična.
Pa vseeno, mogoče ni najlažje speči kruha kar tako, če prej nisi o drožeh nič videl/a ali slišal/a. Zato sem se odločila, da bom razvila recept za najbolj preprost, a hkrati zelo okusen & zares zdrav kruh.

Ko pomislim na zdrav domač kruh, mi najprej pred oči pade pirin kruh! In tak je tudi ta! 100% pirin polnozrnat kruh, kateremu sem dodala še dve pesti sončničnih semen. Tako gost a obenem puhast, lahek a zelo hranljiv! S krasno temno skorjico.

Postopek sam po sebi ni zahteven, zahteva pa čas. Če kruh z drožmi pečeš prvič, si lahko malce pomagaš s tem zapisom.

Za podrobnejši ogled postopka pokukaj v highlight na moj Instagram profil.

RECEPT:

[za manjši pekač [do 20cm], za cca 800g kruh]

Potrebuješ:

 • nastavek [20g matičnih droži, 25g bele moke, 25g polnoznate moke, 50g vode]
 • 400g kakovostne lokalne polnozrnate pirine moke
 • 300g prekuhane/filtrirane vode
 • 10g soli
 • žlica zdroba
priprava:

1. V čisti kozarec natehtaš 20g matičnih droži, dodaš 25g pirine polnozrnate moke, 25g pšenične bele moke in 50g tople vode [25°]. Vse skupaj dobro premešaš, da dobiš gosto zmes brez suhih delcev moke. Kozarec le delno pokriješ in ga postaviš na toplo mesto [recimo v pečico s prižgano lučko]. Tam ga pustiš dokler se nastavek ne aktivira in zraste vsaj za enkrat, kar ponavadi traja 4-8ur. V kolikor so to tvoje edine droži, ne pozabi iz nastavka vzeti 20g in jih v čistem kozarčku postaviti nazaj v hladilnik. Najbolj optimalno je, da to storiš kakšno urico po tem, ko si nastavek postavil/a na toplo.

2. Ko je nastavek že skoraj aktiviran v posodo natehtaš moko in vodo, ter ju rahlo premešaš. Ni potrebe po kakšnem sunkovitem in aktivnem mesenju. Zgolj toliko, da se pomešata. Posodo pokriješ s pokrovom/folijo in postaviš na toplo zraven nastavka.

3. Po pol ure moki in vodi dodaš nastavek in sol, ter dobro premešaš in posodo spet pokriješ, ter vrneš na toplo mesto.

4. Sledijo pregibi in potegi. Ponavljaš jih vsake pol ure. Pri zadnji ponovitvi pregibov in potegov v testo dodaš še dve pesti sončničnih semen.

6. Medtem, ko testo zadnjič počiva naoljiš pekač za kruh. Razrežeš peki papir na ustrezne kose in ga razporediš po pekaču. Po dnu posuješ zdrob.

7. Testo nežno prestaviš iz posode v pekač in ga po vrhu posuješ z zdrobom.

8. Pekač pokriješ s folijo in kuhinjsko krpo, ter postaviš v hladilnik na hladno fermentacijo za vsaj 12 ur.

9. Na dan pečenja segreješ pečico na 240°. Pekač pokriješ z alu folijo tako, da na vrhu pustiš malce prostora, saj bo kruh lahko malce zrastel v višino. Vseeno pa ga pritrdi dovolj močno, da bo lahko ustvarjal učinek kuhanja.

10. Ko je pečica ogreta postaviš pekač v pečico in pečeš 30 minut. Po tem pekač odkriješ [folijo shraniš za naslednjič], ter pečeš še dodatnih 20-25 minut dokler, ne dosežeš lepe skorjice.

11. Ko je kruh pečen ga takoj vzameš iz pekača, prestaviš na rešetko in mu omogočih uhajanje pare iz vseh strani. Prerežeš ga šele, ko je že skoraj ohlajen. Vem, najtežji del!

tips:
 • testo bo mokro in lepljivo, zato se ne ustraši. Lažje boš delal/a z njim, če si zmočiš roke
 • dobra časovnica za peko tega kruha je naslednja: priprava nastavka ob 10h dopoldne, priprava testa ob 16h, dodajanje nastavka in soli ob 17h, pregibi in potegi med 17h in 19h. Hladna fermentacija med 19h in 7h zjutraj [ali dlje], nato peka
 • prosim uporabi peki papir in folijo večkrat in zmanjšaj vpliv na okolje. Okolju prijazne rešitve le-teh pa najdeš tukaj
 • v kolikor imaš večji pekač količine le podvoji [upoštevaj tudi posledično daljši čas peke]
 • namesto sončničnih semen lahko dodaš tudi kakšna druga semena ali kosmiče
 • kruh v bombažni vrečki zdrži več dni, odličen je tudi popečen ali zamrznjen
 • v kolikor imaš več pekačev in bi kruh rad/a imela pripravljen vnaprej, ga lahko po hladni fermentaciji shraniš v zamrzovalniku in spečeš kasneje

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.