Klasični sendvič kruh z drožmi

Včasih me prav zagrabi, da bi snedla en klasičen sendvič. Tak s toast kruhom. Tisti, ki je potem prerezan na pol v dva trikotnička. In se je cel dan valjal po torbi, zaradi česar je že čisto prepojen od kumarc. 😀
Občasno tudi kupim toast ampak, me neizmerno moti, da je zapakiran v plastiko. Zadnje čase sem veliko razmišljala, kako naj toast naredim doma. No, te uganke še nisem čist rešila, sem pa ustvarila klasičen sendvič kruh z drožmi!
Želela sem recept za hiter in enostaven kruh z drožmi, ki bo pečen še isti dan in evo ga! 😉

Odličen je za sendviče, toast, popečene kruhke… ko bo že malo star, pa za ‘šnite’! Tku  pr nas rečemo ‘french toastu’. Pa pr vas?

RECEPT:

[pekač za kruh 20cm, kruh cca 700g]

Potrebuješ:

 • nastavek [20g matičnih droži, 45g bele moke, 45g vode]
 • 450g kakovostne lokalne pšenične bele moke
 • 250g vode
 • 12g soli
 • zdrob
PRIPRAVA:

1. V čisti kozarec natehtaš 20g matičnih droži, dodaš 45 g bele moke in 45g tople vode [25°]. Vse skupaj dobro premešaš, da dobiš gosto zmes brez suhih delcev moke. Kozarec le delno pokriješ in ga postaviš na toplo mesto [recimo v pečico s prižgano lučko]. Tam ga pustiš dokler se nastavek ne aktivira in zraste vsaj za enkrat, kar ponavadi traja 4-8ur. V kolikor so to tvoje edine droži, ne pozabi iz nastavka vzeti 20g in jih v čistem kozarčku postaviti nazaj v hladilnik. Najbolj optimalno je, da to storiš kakšno urico po tem, ko si nastavek postavil/a na toplo.

2. Ko je nastavek že skoraj aktiviran v posodo natehtaš moko in vodo, ter ju rahlo premešaš. Ni potrebe po kakšnem sunkovitem in aktivnem mesenju. Zgolj toliko, da se pomešata. Posodo pokriješ s pokrovom/folijo in postaviš na toplo zraven nastavka.

3. Po pol ure moki in vodi dodaš nastavek in sol, dobro premešaš in posodo spet pokriješ, ter vrneš na toplo mesto.

4. Sledijo pregibi in potegi. Ponavljaš jih vsake pol ure. Po zadnji ponovitvi ga pustiš počivati eno uro.

5. Medtem, ko testo zadnjič počiva naoljiš pekač za kruh. Razrežeš peki papir na ustrezne kose in ga razporediš po pekaču. Po dnu posuješ zdrob.

6. Površino rahlo posuješ z moko in zdrobom, ter testo prestaviš iz posode. Nežno ga enakomerno raztegneš na pravokotnik približno 20 x 30cm [oz. prilagodi velikost svojemu pekaču, krajši del naj bo dolžina tvojega pekača]. Nato začneš testo zvijati v rolo iz krajše strani navzgor. Pred zadnjimi petimi centimetri preostalega testa zaviješ robove navznoter, na koncu pa zadelaš testo s prsti in malce povaljaš. Za lažjo predstavo lahko pogledaš ta video [od 10 minute naprej].

7. Ko je testo oblikovano, ga premakneš v obložen pekač, z zadelano stranjo navzdol. Pokriješ ga s folijo in krpo, ter postaviš na toplo mesto za vsaj 3 ure.

8. Pečico ogreješ na 180°, kruh pečeš približno 45 min.

9. Ko je kruh pečen, ga takoj vzameš iz posode, prestaviš na rešetko in mu omogočiš uhajanje pare iz vseh strani. Prerežeš ga šele, ko je že skoraj ohlajen. Vem, najtežji del!

tips:
 • dobra časovnica za peko tega kruha je naslednja: priprava nastavka ob 7h zjutraj, priprava testa + dodajanje nastavka in soli okrog 13h, pregibi in potegi med 13h in 15h, dodatno vzhajanje do 16h, oblikovanje in vzhajanje med 16h in 19h, nato peka
  Če si bolj nočna ptica pa lahko vse skupaj zamakneš za kakšno urico, dve, tri. 😉
 • prosim uporabi peki papir in folijo večkrat. Okolju prijazno najdeš tukaj.
 • v kolikor imaš večji pekač količine le podvoji [upoštevaj tudi posledično daljši čas peke]
 • kruh v bombažni vrečki zdrži več dni, lahko ga tudi zamrzneš

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.