Pirine kajzerice

Čeprav rada pečem z drožmi in mislim, da je tak kruh boljši, bolj zdrav in okusnejši, mi vseeno sem pa tja zmanjka časa ali enostavno pozabim na kruh. Ko pa zagledam prazno škatlo pa nimam druge, kot da hitro ukrepam in spečem tudi kaj s kvasom. Še vedno je to boljša izbira, kot industrijski kruh!

Tokrat sem se odločila za preproste in hitro narejene pirine kajzerice. Super so, kar malo so me presenetile. Nisem pričakovala, da bodo tako puhaste in rahle!

RECEPT:

[za štiri kajzerice]

Potrebuješ:

 • 125g pirine polnozrnate moke
 • 125g pirine bele moke
 • 150ml vode
 • žlička agavinega sirupa
 • 5g svežega kvasa
 • 2 žlici olivnega olja
 • 5g soli
priprava:

1. V posodo natehtaš moki, ju dobro premešaš in narediš jamico. Vanjo vliješ toplo vodo, žličko agavinega sirupa in nadrobljen kvas. Pomešaš in počakaš, da rahlo naraste.

2. Ko kvasec naraste dodaš še sol in dobro premešašaš/pregneteš. Pokriješ s krpo in pustiš počivati 10-15 minut.

3. Nato testu dodaš še olivno olje, ga vmešaš v testo in gneteš, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.

4. Testo pokriješ s krpo in pustiš vzhajati na pultu dokler se ne podvoji [vsaj pol ure].

5. Ko je testo vzhajano ga prestaviš na površino. Razdeliš ga na štiri enake dele. Lahko si pomagaš s tehtnico [vsak naj ima 100-110g]. Pečico ogreješ na 170°.

6. Vsak del pregneteš in raztegneš na kvadrat. Nato testo začneš zvijati v rolo, ki jo potem postaviš navpično in začneš ponovno zvijati, v polža. Na koncu polža oblikuješ v kroglo.

7. Oblikovane krogle prestaviš na pekač obložen s peki papirjem, jih premažeš z olivnim olje in pokriješ s folijo, da se ne izsušijo. Dodatno jih vzhajaš še 20-30 minut.

8. Ko so vzhajane jim previdno z lopatko za peko narediš zareze.

9. Pečeš jih približno 30 minut oziroma, dokler niso lepo zapečene. Ohladiš jih na rešetki.

tips:
 • testo lahko pripraviš tudi en dan prej in ga čez noč vzhajaš v hladilniku. V tem primeru ga po tem, ko ga vzameš iz hladilnika pusti na pultu, dokler ne doseže sobne temperature. Nato nadaljuj s postopom oblikovanja in ponovnega vzhajanja.
 • po vrhu lahko posuješ semena, kosmiče ipd.
 • ko jih vzhajaš lahko pekač pokriješ z še enim pekačem iste velikosti, da se izogneš uporabi folijo. Če pa uporabljaš folijo za živila pa lahko uporabljaš vedno isti kos, če zanj lepo skrbiš in ga čistiš.
 • če želiš jih lahko pred peko zamrzneš. Ko so vzhajane in pripravljene za v pečico, jih enostavno postaviš na pladnju v zamrzovalnik. Ko zamrznejo jih zaviješ v vrečko in ko se ti zluštajo, jih lahko spečeš direktno zamrznjene.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.