Pirini bagels z bučnimi semeni

Ko sm razmišljala, kako bi fotografirala recept za kremni sir, sem takoj pomislila na NY style bagelse. Po možnosti z ‘everything’ posipom.
Kar precej čudno, glede nato, da nisem od blizu videla ne New Yorka, ne bagela, niti ga nikoli še nisem jedla! 😀 Ampak, tako delujejo možgani, ko večino časa preživiš zakopan med recepti, videi in idejami online. 😀 Ampak, ker mi seveda ni dalo miru, sem morala poleg klasičnih narediti še bolj zdravo različico. Odločila sem se za mešanico pirine bele in polnozrnate moke s posipom iz bučnih semen. Odlični so!

RECEPT:

[za osem bagel-ov – 100g]

Potrebuješ:

za testo:

 • 250g pirine bele moke
 • 250g pirine polnozrnate moke
 • 325ml tople vode
 • 2 žlici agavinega sirupa
 • četrt kocke svežega kvasa
 • 10g soli

za posip:

 • 3 žlice bučnih semen
 • 1 žlica grobe soli
 • 1 žlička suhe čebule
 • 1 žlička suhega česna
priprava:

1. V posodo natehtaš moki, ju premešaš in narediš jamico. Vanjo vliješ toplo vodo, dve žlici agavinega sirupa in nadrobljen kvas. Pomešaš in počakaš, da rahlo naraste.

2. Ko kvasec naraste, dodaš še sol in dobro premešašaš/pregneteš. Pokriješ s krpo in pustiš počivati, dokler se ne podvoji [približno eno uro].

3. Medtem, ko testo vzhaja pripraviš posip. Bučna semena zmelješ, streseš v globok krožnik, dodaš ostale sestavine in dobro premašaš.

4. Ko je testo vzhajano ga prestaviš na površino in ga razdeliš na osem enakih delov. Lahko si pomagaš s tehtnico [vsak naj ima približno 100g].

5. Vsak del pregneteš in oblikuješ v kroglico.

6. V veliki posodi zavreš vodo. Pomokaš roke in vsaki kroglici narediš na sredini luknjo. Z prsti jo raztegneš na štiri centimetre.

7. Ko voda vre, ogenj zmanjšaš na srednjo temperaturo in bagelse previdno daš v lonec. Paziš, da niso preveč natlačeni in jih kuhaš na vsaki strani eno minuto.

8. Ko so kuhani jih odložiš na naoljen pekač, počakaš kakšno minuto ali dve, da se malce ohladijo. Nato pa jih nežno primeš in z zgornjo stranjo navzdol pomočiš v posip, ter vrneš nazaj na pekač.

9. Pečeš jih 20-30 minut na 200° oziroma, dokler niso zlato zapečeni.

10. Ko so pečeni jih prestaviš na rešetko. Ni potrebno čakati, da se popolnoma ohladijo, ravno topli so najboljši. 😉

tips:
 • testo lahko pripraviš tudi en dan prej in ga čez noč vzhajaš v hladilniku. V tem primeru ga po tem, ko ga vzameš iz hladilnika pusti na pultu, dokler ne doseže sobne temperature. Nato nadaljuj s postopom oblikovanja [št. 4].
 • posip lahko prilagodiš svojim željam. Uporabiš lahko druga semena, kosmiče ipd. Če ti slučajno ostane pa ga lahko uporabiš na solatah, skledah, testeninah…
 • ko oblikuješ luknjo imej v mislih, da se bo testo med kuhanjem napihnilo, zato je bolje, da je večja, kot manjša.
 • če želiš jih lahko tudi zamrzneš. Ko so ohlajeni jih prepežeš na polovico, postaviš na pladnju v zamrzovalnik. Ko zamrznejo jih zaviješ v vrečko in ko se ti zluštajo, jih lahko popečeš v pečici, ponvi ali opekaču kruha. Ni lepšega, kot leno nedeljsko jutro in topli bagelsi na hitro!

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.