Pince sem se lotila prvič. Nikoli je še nisem pekla, niti original verzije. Jedla sem jo samo enkrat in če sm čisto poštena, se ne spomnim prav zares, kakšna je bila. Vem, da vsebovala suho sadje, česar res ne maram.
V bistvu ne vem, če je podobna pravi pinci, je pa definitivno zelo dober sladki kruh! Ljubitelji pince, prosim specite jo po tem receptu in poročajte, če je potešila spomine iz otroštva. 😀
RECEPT:
[za dve pinci cca 400g]
Potrebuješ:
za testo
- 500g bele pirine moke
- 3dl riževega mleka
- 50g aquafabe [čičerikine vode]
- 2 žlici ruma
- 50g sladkorja
- lupinica limone
- lupinica pomaranče
- 12g soli
- 50g veganskega masla
- četrt kocke kvasa
- agavin sirup
za premaz
- agavin sirup
- aquafabo [čičerikino vodo]
- riževo mleko
- vegansko maslo
priprava:
1. V posodo natehtaš 500g moke in narediš jamico. Vanjo vliješ riževo mleko, sladkor in nadrobljen kvas. Pomešaš in počakaš, da rahlo naraste.
2. Ko kvasec naraste dodaš še aquafabo, rum, naribani lupinici in vse skupaj dobro premešašaš/pregneteš. Pokriješ s krpo in pustiš počivati 10-15 minut.
3. Nato testu postopoma dodajaš maslo. Najlažje gre z ročnim mešalnikom. Če imaš robotsko varjanto, pa toliko bolje. Maslo počasi s konstantnim gnetenjem po delih vmešaš v testo, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.
4. Testo pokriješ s krpo in pustiš vzhajati na pultu dokler se ne podvoji [približno eno uro].
5. Ko je testo vzhajano ga prestaviš na površino. Razdeliš ga na šest enakih delov. Lahko si pomagaš s tehtnico [vsak naj ima okrog 150g]. Pečico ogreješ na 180°.
6. Vsak del pregneteš in oblikuješ v kroglo, ki jo začneš z rokami valjati in raztegovati v dolgo kačo [30-35cm]. Na ta način oblikuješ vseh šest delov.
7. Tri dele na vrhu zlepiš skupaj, nato pa začneš z njimi plesti kitko. Ko prideš do konca testo znova zlepiš skupaj in zadelaš.
8. Kruh lahko pustiš v kitki, lahko pa ustvariš venček, kot na sliki tako, da začetek in konec združiš in ponovno zlepiš/zadelaš.
9. Kruh prestaviš na pekač obložen s peki papirjem in ga oblikovanega vzhajaš še 20 minut. Medtem pripraviš premaz. V posodici zmešaš 1 žličko agavinega sirupa, 1 žličko stopljenega masla, 1 žličko aquafabe in eno žličko riževega mleka. Vse skupaj dobro premešaš in namažeš po vrhu. Mazanje vmes ponoviš še med peko, nekje na sredini.
10. Pečeš ga približno 30 minut oziroma, dokler ni zlato zapečen. Ko ga vzameš iz pečice ga dodatno namažeš z veganskim maslom. Prestaviš ga na rešetko in počakaš, da se ohladi.
tips:
- metod za oblikovanje in pletenje kruha je ogromno, če potrebuješ navdih ali prikaz lahko pokukaš sem
- testo lahko pripraviš tudi en dan prej in ga čez noč vzhajaš v hladilniku. V tem primeru ga po tem ko ga vzameš iz hladilnika pusti na pultu dokler ne doseže sobne temperature. Nato nadaljuj s postopom oblikovanja in ponovnega vzhajanja.
- lahko mu dodaš suho sadje ali oreščke
- če želiš bolj karamelast okus in temnejšo barvo lahko namesto navadnega sladkorja uporabiš kokosovega