Veganske sirove štručke

A se spomniš tistih old school sirovih štručk iz otroštva, ki jim današnje ne sežejo niti do kolen? Mehke, puhaste, sladke in mastne. S sirovo skorjico ob strani. Prav popolnoma nič zdrave!

In točno take, so tudi te sirove štručke, le da so za povrh še veganske! Resnično so tako puhaste in slastne, da jih zmanjka še preden se ohladijo!
Edina napaka, ki sem jo naredila je to, da sem imela premalo sira, ker sem se prejšnji večer mastila s pico. 😀

RECEPT:

[za 6 štručk]

Potrebuješ:

 • 500g bele moke
 • 200g tople vode
 • 150g riževega mleka
 • dve žlici agavinega sirupa
 • 12g soli
 • četrt kocke kvasa
 • 50g sončničnega olja
 • 175g ribanega sira Veganz
PRIPRAVA:

1. V posodo natehtaš 500g moke in narediš jamico. Vanjo vliješ riževo mleko, toplo vodo in nadrobljen kvas. Pomešaš in počakaš, da rahlo naraste.

2. Ko kvasec naraste dodaš še sol in premešaš/pregneteš. Pokriješ s krpo in pustiš počivati 10-15 minut.

3. Nato testu postopoma dodajaš sončnično olje. Najlažje gre z ročnim mešalnikom. Če imaš robotsko varjanto, pa toliko bolje. Olje počasi pri konstantnem gnetenju po delih vmešaš v testo, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.

4. Testo pokriješ s krpo in pustiš vzhajati na pultu dokler se ne podvoji [približno eno uro].

5. Ko je testo vzhajano, ga prestaviš na površino. Razdeliš ga na šest enakih delov. Lahko si pomagaš s tehtnico [vsak naj ima okrog 150g].

6. Vsak del pregneteš in začneš z rokami raztegovati v kvadrat velikosti cca 12x12cm. Nato testo zviješ v rolo, zadelaš/zlepiš robove in oblikuješ v štručko.

7. Štručke prestaviš na pekač obložen s peki papirjem in jih premažeš z mešanico riževega mleka in olja. Pokriješ jih s folijo in vzhajaš dokler se ne podvojijo [vsaj pol ure].

8. Ko so vzhajane, jih po sredini zarežeš in vsako posuješ z ribanim veganskim sirom.

10. Pečeš jih na 170° približno pol ure. Ko so pečene jih ohladiš na rešetki.

tips:
 • recept zadostuje za šest klasičnih sirovih štručk [150g]. Lahko, pa ga rezdeliš tudi v manjše.
 • testo lahko pripraviš tudi večer prej. Vzhajaš ga čez noč, v hladilniku. Ko se lotiš priprave, testo najprej vzameš iz hladilnika, ga pregneteš in pustiš na pultu dokler, ne doseže sobne temperature. Nato slediš pripravi [točka 5].
 • namesto olja lahko uporabiš tudi vegansko maslo ali olivno olje. Upoštevaj, da z olivnim oljem ne bodo tako rahle.
 • če želiš jih lahko pred peko zamrzneš. Ko so vzhajane in pripravljene za v pečico, jih enostavno postaviš na pladnju v zamrzovalnik. Ko zamrznejo jih zaviješ v vrečko in ko se ti zluštajo, jih lahko spečeš direktno zamrznjene.
 • uporabiš lahko tudi katero koli drugo znamko sira. Jaz sem po temeljiti raziskavi ugotovila, da mi najbolj ustreza Veganz, saj se lepo zahrusta in nima tiste značilne umetne ‘veganski sir’ arome.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.