Anže ma ful rad en pikanten pizza žepek oziroma, mini calzone iz Mlinarja. Pred leti sem ga tud jz probala in je bil res slasten, predvsem zaradi kulna [včasih moje ljube salamce].
Ker mi je od piknika ostala ena veganz pikantna klobasica sem tuhtala, kako bi jo porabila in me je, kot strela iz jasnega prešinila misel na te žepke! Tako so dobri, za dol past! 😉
RECEPT:
[za pet žepkov]
Potrebuješ:
za testo:
- 250g bele moke
- 180ml tople vode
- žlička agavinega sirupa
- 5g svežega kvasa
- 5g soli
- dve žlici veganskega masla
za nadev:
- ena srednje velika čebula
- ena veganska pikantna klobasa [pol para, 90g]
- 50g ribanega veganskega sira
- 100g veganskega kremnega sira
- žlička suhe čebule
- žlička suhega česna
- ščepec suhe bazilike
- sol
- poper
- čili
za paradižnikovo omako:
- 5 žlic paradižnikove pulpe
- pol žličke kokosovega sladkorja
- sol & poper
priprava:
1. V posodo natehtaš moko in zdrob, ter narediš jamico. Vanjo vliješ toplo vodo, žličko agavinega sirupa in nadrobljen kvas. Pomešaš in počakaš, da rahlo naraste.
2. Ko kvasec naraste, dodaš še sol in dobro premešašaš/pregneteš. Pokriješ s krpo in pustiš počivati 10 minut. Nato počasi v testo vmešaš in pregneteš še vegansko maslo. Testo pokriješ in pustiš vzhajati, dokler se ne podvoji.
3. Medtem, ko testo vzhaja pripraviš nadev. Klobaso narežeš/nasekljaš na majhne koščke in jo popečeš na žlici veganskega masla, dokler ni hrustljavo zapečena. Nato jo streseš v posodico in počakaš, da se ohladi.
4. Medtem na kolobarje narežeš čebulo in jo dušiš na nizkem ognju dokler se lepo ne karamelizira [20-30minut]. Nato jo nasekljaš na manjše koščke in dodaš popečeni klobasi.
5. Ko je testo vzhajano ga prestaviš na površino in ga razdeliš na pet enakih delov. Lahko si pomagaš s tehtnico [vsak naj ima 95-100g]. Vsakega dobro pregneteš, oblikuješ v kroglico in pustiš počivati 10 minut.
6. Medtem klobasi in čebuli za nadev dodaš še preostale sestavine, ter dobro premešaš.
7. Pripraviš tudi paradižnikovo omako. V posodici zmešaš 5 žlic paradižnikove pasate s pol žličke kokosovega sladkorja, soljo in poprom.
8. Ko si kroglice odpočijejo površino posuješ z zdrobom in jih razvaljaš v krog premera 12-14cm.
9. Vsako namažeš z eno žlico paradižnikove omake in nadevaš. Nato testo prepogneš čez nadev, ter ga s prsti zlepiš in zadelaš.
10. Položiš jih v pekač obložen s peki papirjem in jih pečeš na max temperaturi približno 10 minut oziroma, dokler niso lepo zapečeni.
11. Ko so pečeni jih prestaviš na rešetko. Ni potrebno čakati, da se popolnoma ohladijo, ravno topli so najboljši. 😉
tips:
- testo lahko pripraviš tudi en dan prej in ga čez noč vzhajaš v hladilniku. V tem primeru ga po tem, ko ga vzameš iz hladilnika pusti na pultu, dokler ne doseže sobne temperature. Nato nadaljuj s postopkom oblikovanja [št. 5].
- nadev lahko prilagodiš svojim željam. Ampak, ta je res slasten!
- namesto domačega kremnega sira lahko uporabiš recimo tega