Veganski svaljki [z drobtinicami]

Oh svaljki! Vsi jih imamo radi. Zraven golaža, bolonjeza ali kakšne druge omake. Ampak, samo eni so tisti ta pravi! Ki te popeljejo direktno nazaj v otroštvo! Z drobtinicami na maslu! <3

Recept je zelo preprost in uspe vsakič!

RECEPT:

[za 32 svaljkov]

Potrebuješ:

za svaljke:

za drobtinice:

priprava:

1. Krompir opereš, olupiš, narežeš na enako velike kose in skuhaš v slani vodi. Paziš, da se ne razkuha. Bolje, da je kuhan manj, kot preveč.

2. Nato približno desetino krompirja vzameš ven in prestaviš v sekljalnik, dodaš 5 žličk vode in pol žličke nadomestka za rumenjak Golden Exx, ter dobro spasiraš, daokler krompir ne začne postajati lepljiv. To je ključ do lepih svaljkov. Lahko si pomagaš tudi s paličnim mešačnikom.

3. Ko dobiš lepljivo krompirjevo maso jo pretlačiš v preostali kuhan krompir, dodaš maslo, moko in zdrob, ter vse skupaj dobro pregneteš v lepo testo. Pustiš počivati par minut.

4. Testo razdeliš na četrtine, vsako četrtino pa na osem enakih koščkov. Koščke nato oblikuješ v kroglice, ki jih z rokami zvaljaš v svaljke in odlagaš na površino posuto z zdrobom.

5. Kuhaš jih v rahlo osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na vrh [običajno minuto do dve].

6. Drobtinice pripraviš tako, da na maslu na zmernem ognju nežno pražiš drobtine, dokler niso zlato zapečene. Nato v njih povaljaš kuhane svaljke in jih posuješ s sladkorjem.

tips:
  • enako testo lahko oblikuješ tudi v njoke.
  • namesto nadomestka za rumenjak lahko uporabiš tudi eno žličko mletega zlatega lanenega semena.pasiranje dela krompirja je najpomembnejši del za ustrezno konsistenco testa.
  • če želiš bolj ‘redke’ drobtinice dodaj več masla.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.