Oh svaljki! Vsi jih imamo radi. Zraven golaža, bolonjeza ali kakšne druge omake. Ampak, samo eni so tisti ta pravi! Ki te popeljejo direktno nazaj v otroštvo! Z drobtinicami na maslu! <3
Recept je zelo preprost in uspe vsakič!
RECEPT:
[za 32 svaljkov]
Potrebuješ:
za svaljke:
- 500g krompirja
- 180g bele moke
- 20g zdroba
- žlica veganskega masla
- žlička nadomestka za rumenjak Golden Exx
- pet žličk vode
- sol
za drobtinice:
- dve žlici veganskega masla
- dve žlici drobtin
- sladkor
priprava:
1. Krompir opereš, olupiš, narežeš na enako velike kose in skuhaš v slani vodi. Paziš, da se ne razkuha. Bolje, da je kuhan manj, kot preveč.
2. Nato približno desetino krompirja vzameš ven in prestaviš v sekljalnik, dodaš 5 žličk vode in pol žličke nadomestka za rumenjak Golden Exx, ter dobro spasiraš, daokler krompir ne začne postajati lepljiv. To je ključ do lepih svaljkov. Lahko si pomagaš tudi s paličnim mešačnikom.
3. Ko dobiš lepljivo krompirjevo maso jo pretlačiš v preostali kuhan krompir, dodaš maslo, moko in zdrob, ter vse skupaj dobro pregneteš v lepo testo. Pustiš počivati par minut.
4. Testo razdeliš na četrtine, vsako četrtino pa na osem enakih koščkov. Koščke nato oblikuješ v kroglice, ki jih z rokami zvaljaš v svaljke in odlagaš na površino posuto z zdrobom.
5. Kuhaš jih v rahlo osoljeni vodi, dokler ne priplavajo na vrh [običajno minuto do dve].
6. Drobtinice pripraviš tako, da na maslu na zmernem ognju nežno pražiš drobtine, dokler niso zlato zapečene. Nato v njih povaljaš kuhane svaljke in jih posuješ s sladkorjem.
tips:
- enako testo lahko oblikuješ tudi v njoke.
- namesto nadomestka za rumenjak lahko uporabiš tudi eno žličko mletega zlatega lanenega semena.pasiranje dela krompirja je najpomembnejši del za ustrezno konsistenco testa.
- če želiš bolj ‘redke’ drobtinice dodaj več masla.