Obožujem rabarbarino pito! Ampak, rabarbare doma nikoli nismo imeli, zato je še nikoli nisem naredila sama. Ko sem na Instagramu, pri prijataljici Anji videla rabarbarin zavitek, sem ji napisala, da izgleda slastno, ona pa mi je ponudila, da mi domačo rabarbaro pošlje po pošti! Kar oči so se mi zasvetile! Seveda, sem z največjim veseljem sprejela in že začela razmišljati, kakšnega recepta bi se lotila. Na koncu sem se odločila za malce drugačno in bolj zdravo varjanto. S pirino moko, kokosovim sladkorjem in vanilijo! Odlična je!
RECEPT:
[pekač za pito cca 25cm, 8 kosov]
Potrebuješ:
za dno:
- 280g pirine polnozrnate moke
- 100g mletih oreščkov
- 200g veganskega masla
- dve žlici kokosovega sladkorja
- vanilija
- ščepec soli
za vanilijevo kremo:
- en zavoj vanilijevega pudinga
- 75g indijskih oreščkov
- 300ml vode
za rabarbarino kremo:
- 400g rabarbare
- 50g kokosovega sladkorja
za dekoracijo:
- 100g [ali več] rabarbare
Priprava:
1. Najprej pripraviš dno. Moko, mlete oreščke, sladkor, vanilijo in sol natehtaš v posodo, ter dobro premešaš. Nato dodaš narezano maslo in z rokami dobro pregneteš, da se maslo stopi. Testo nato z rokami razporediš po dobro namaščenem pekaču in ga z vilicami prebodeš na večih mestih.
2. Pečeš ga 10 minut na 180°, nato pa postaviš na stran, da se malce ohladi.
3. Medtem pripraviš kremi. Najprej v blender natehtaš 75g indijskih oreščkov in jih preliješ z 100ml vrele vode. Pustiš jih 10 minut, da se malce namočijo. Medtem opereš in na manjše koščke narežeš 400g rabarbare.
4. Po 10 minutah indijske oreščke in vodo dobro zblendaš v gosto kremo. Ko je popolnoma svilnata, ji postopoma dodaš še 200ml vode. Ko je vse skupaj dobro zblendano, maso preliješ v kozico. En del [recimo 50ml] pa zliješ v skodelico in vanj vmešaš vsebino vrečke za puding.
5. Mešanico pudinga in mase iz oreščov vmešaš v preostalo maso v kozici, ter jo skuhaš po navodilih iz vrečke. Ko je puding kuhan, ga preliješ čez pečeno dno in pustiš, da malce postoji.
6. Medtem dokončaš rabarbarino kremo. Narezano rabarbaro skupaj z 50g kokosovega sladkorja kuhaš na zmernem ognju, dokler se ne razpusti. Nato jo spasiraš s paličnim mešalnikom in pustiš ob strani.
4. Preliješ jo čez puding. Lahko ustvariš kakšen vzorček.
5. Na koncu opereš in narežeš še 100g [ali več] rabarbare, ter jo razporediš po piti. Če se ti zdi, da ima veliko nitk jo lahko olupiš.
6. Pito pečeš 30 minut na 180°.
tips:
- namesto domačega masla lahko uporabiš tudi kokosovo olje.
- če nimaš blenderja lahko vanilijevo kremo pripraviš tudi z paličnim mešalnikom.
- recept je primeren za pripravo v nizkem pekaču. Če želiš višjo pito z več nadeva [recimo iz tortnega modela], lahko količine za kremi podvojiš.
- uporabiš lahko tudi kakšen drug recept za dno.
- rabarbari lahko dodaš tudi kakšno drugo sadje.
- kokosov sladkor lahko zamenjaš za kokosov/agavin sirup.
- za dekoracijo lahko uporabiš več rabarbare ali kakšno drugo sadje.