Jz res ne vem, če obstaja kakšna boljša sladica kot cheesecake!?!
Zmeri je bil moja šibka točka. Sploh klasična verzija, tista pečena iz New Yorka.
Veganski, narejen po tem receptu pa niti malo ne zaostaja za klasičnim. Nihče ne pogrunta, da je vegansko torto. 🙂
Priprava je sicer precej enostavna, zahteva pa malce organizacije in potrpljenja. Predvsem zato, ker ga lahko poješ šele naslednji dan!
RECEPT:
[pekač za torto premera 24-26cm, 8-12 kosov]
Potrebuješ:
za dno:
- 250 g veganskih piškotov
- 70g veganskega masla
za kremo:
- 600g veganske skute
- 200g veganskega jogurta
- 400g veganskega kremnega sira*
- 200g veganske bele čokolade
- 400g svilnatega tofuja
- 200g mletega sladkorja
- sok in lupinica ene manjše limone
- vanilija
- pol žličke soli
- žlička koruznega škroba
PRIPRAVA:
1. Dno pekača obložiš s peki papirjem, rob pa namažeš z maslom. Piškote zdrobiš, jim dodaš zmehčano/stopljeno maslo in premešaš. Raporediš jih po dnu, malce utrdiš in pečeš 10 minut na 180°. Na dno pečice postaviš prazen pekač.
2. Medtem pripraviš kremo za nadev. Belo čokolado stopiš na vodni kopeli in jo postaviš na stran za pet minut, da se malce ohladi. Vse sestavine natehtaš v posodo, priliješ stopljeno čokolado in dobro zblendaš [s paličnim ali blenderjem].
3. Ko je dno pečeno, vzameš pekač iz pečice, počakaš kakšno minuto ali dve, da se malce ohladi. Medtem zavreš dva decilitra vode. Kremo nato preliješ čez nadev. Ko voda začne vreti, jo zliješ v vroč pekač na dnu pečice.
4. Torto pečeš na srednji rešetki, najprej 30min na 180°, nato pa na 150° še 45. Ko je pečena jo v zaprti pečici pustiš še vsaj pol ure.
5. Ko jo vzameš iz pečice, jo ohladiš na pultu nato pa prestaviš v hladilnik. Razrežeš jo šele naslednji dan.
![veganska sirova torta [new york cheesecake]](https://i0.wp.com/www.finu.si/wp-content/uploads/2020/04/veganska-sirova-torta-new-york-cheesecake.jpg?fit=724%2C1024&ssl=1)
tips:
- * namesto kremnega sira lahko narediš tudi kremo. Vzemi v zakup, da postopek traja dva dni. Najprej zvečer namočiš 250g indijskih oreščkov. Zjutraj jih splahneš in daš v blender [potrebuješ visoko zmogljiv blender]. Priliješ jim 150g vode in eno žlico veganskega jogurta, ki vsebuje probiotične kulutre. Lahko uporabiš tudi probiotično kapsulo. Vse skupaj dobro zblendaš, dokler ne dobiš goste kreme. Kremo nato prestaviš v stekleno ali plastično posodico, jo pokriješ s krpo, zatesniš z elastiko in pustiš na pultu vsaj 12 ur. Najbolje en cel dan. Ko je krema fermentirana, ji dodaš 5 soli, dobro premašaš in postaviš v hladilnik za par ur. Del fermentacije lahko tudi preskočiš ampak, bo to malce vplivalo na okus torte.
- torto lahko narediš tudi brez bele čokolade.
- odlična je prelita z jagodičevjem.