Mafin, ki je ful dober, za povrh pa še zdrav in ga lahko ponucaš tud za fruštk? Kaj čš lepšga! 😉
Tole je recept za preproste bananine mafine, ki so kot zajtrk v papirčku. Odlični so sveži, takoj iz pečice ali kot malica za sabo. Krasni so tudi naslednji dan, z jogurtom.
RECEPT:
[za 12 mafinov]
Potrebuješ:
- 2 banani
- 30g olivnega olja
- 60g kokosovega sladkorja
- 220g riževega mleka
- 300g ovsenih kosmičev
- 50g temne čokolade
ali čokoladnih kapljic za peko - ščepec soli
- 2 žlički vinskega kamna
- 1 žlica kisa
- vanilija
PRIPRAVA:
1. V sekljalnik/blender natehtaš ovsene kosmiče in jih zmelješ v moko. V posodi zmešaš mokre sestavine [pretlačeno banano, riževo mleko in olivno olje] in kokosov sladkor, ter jih dobro premešaš.
2. Nato mokrim sestavinam po delih primešaš zmlete ovsene kosmiče, dodaš sol, vanilijo in na majhne kockice narezano temno čokolado/čokoladne kapljice. Na koncu dodaš še vinski kamen, čez preliješ žlico kisa in rahlo vmešaš v maso.
3. Maso razporediš v naoljen ali z papirčki obložen pekač, na vrh dodaš še par koščkov čokolade in pečeš 25-30 min na 170°.
tips:
- uporaba vinskega kamna in kisa je ključna, saj med njima poteče reakcija [ki jo lahko tudi vidiš] kar povroči, da med peko lepše zrastejo in so bolj rahli
- namesto olivnega olja lahko uporabiš vegansko maslo
- papirčke za mafine lahko narediš tudi sam/a iz peki papirja. Lahko jih uporabiš tudi večkrat.
- količina sladkorja je precej majhna saj sem želela recept ohraniti na bolj zdravi različici. Seveda lahko uporabiš več.
- v hladilniku zdržijo več dni.