Mafin, ki je ful dober, za povrh pa še zdrav in ga lahko ponucaš tud za fruštk? Kaj čš lepšga! 😉
Tole je recept za preproste borovničeve mafine, ki so kot zajtrk v papirčku. Odlični so sveži, takoj iz pečice ali kot malica za sabo. Krasni so tudi naslednji dan, z jogurtom.
RECEPT:
[za 12 mafinov]
Potrebuješ:
- 240g jabolčne kaše
- 30g olivnega olja
- 60g kokosovega sladkorja
- 220g riževega mleka
- 300g ovsenih kosmičev
- 150g zamrznjenih ali svežih borovnic
+ malo za na vrh - ščepec soli
- 2 žlički vinskega kamna
- 1 žlica kisa
- vanilija
PRIPRAVA:
1. V sekljalnik/blender natehtaš ovsene kosmiče in jih zmelješ v moko. V posodi zmešaš mokre sestavine [jabolčno kašo, riževo mleko in olivno olje] in kokosov sladkor, ter jih dobro premešaš.
2. Nato mokrim sestavinam po delih primešaš zmlete ovsene kosmiče, dodaš sol, vanilijo in borovnice. Na koncu dodaš še vinski kamen, čez preliješ žlico kisa in rahlo vmešaš v maso.
3. Maso razporediš v naoljen ali z papirčki obložen pekač, na vrh dodaš še par borovnic in pečeš 25-30 min na 170°.
tips:
- uporaba vinskega kamna in kisa je ključna, saj med njima poteče reakcija [ki jo lahko tudi vidiš] kar povroči, da med peko lepše zrastejo in so bolj rahli
- namesto jabolčne kaše lahko uporabiš tudi banano
- namesto olivnega olja lahko uporabiš vegansko maslo
- papirčke za mafine lahko narediš tudi sam/a iz peki papirja. Lahko jih uporabiš tudi večkrat.
- količina sladkorja je precej majhna saj sem želela recept ohraniti na bolj zdravi različici. Seveda lahko uporabiš več.