Focaccia z drožmi [fokača]

Glede na to, da veste, da mam rada ciabatte pol vam verjetno ne rabim posebej povdarjati, da obožujem tudi focaccio?! 😉

Čist preprosta ampak, super dobra zadeva, ki je lahko fruštk, kosilo, malca al pa večerja. Najboljši del je pa to, da lahko gor naflancaš lih skor kar ti pade na pamet.

RECEPT:

[za pekač 30-40×20-25cm]

Potrebuješ:

  • nastavek [20g matičnih droži, 70g bele moke & 70g vode]
  • 500g bele moke [najbolje manitobe, tip 0]
  • 350g ledeno hladne vode
  • 12g soli
  • olivno olje

1. V čisti kozarec natehtaš 20g matičnih droži, dodaš 70 g bele moke in 70g tople vode [25°]. Vse skupaj dobro premešaš, da dobiš gosto zmes brez suhih delcev moke. Kozarec le delno pokriješ in ga postaviš na toplo mesto [recimo v pečico s prižgano lučko]. Tam ga pustiš dokler se nastavek ne aktivira in zraste vsaj za enkrat, kar ponavadi traja 4-8ur. V kolikor so to tvoje edine droži, ne pozabi iz nastavka vzeti 20g in jih v čistem kozarčku postaviti nazaj v hladilnik. Najbolj optimalno je, da to storiš kakšno urico po tem, ko si nastavek postavil/a na toplo.

2. Ko je nastavek aktiviran v posodo natehtaš moko in 350g ledeno mrzle vode, ju dobro zmešaš in pustiš počivati pol ure. Nato dodaš nastavek in sol, ter dobro premešaš in spet pustiš počivati pol ure.

4. Sledijo pregibi in potegi. Ponavljaš jih vsake pol ure.

5. Medtem, ko testo zadnjič počiva pripraviš večjo plastično posodo s pokrovom in jo naoljiš. Testo prestaviš vanjo in jo postaviš v hladilnik na hladno fermencaijo za vsaj 20 ur.

7. Na dan peke pripraviš pekač [lahko ga obložiš s peki papirjem]. Površino dobro naoljiš z olivnim olje in testo nežno prestaviš iz posode. Z prsti ga lepo razporediš čez cel pekač, naoljiš in pustiš vzhajati pol ure. Nato z prsti narediš jamice in testo nadevaš po želji. Jaz sem uporabila olive, sol, čebulo in svež čili.

8. Focaccio pečeš približno 20 minut oziroma, dokler ni lepo zlato zapečena. Vmes pekač lahko obrneš, da dosežeš enakomernejšo peko.

9. Ko je pečena jo prestaviš na rešetko, počakaš par minut, da se rahlo ohladi. Najboljša je še topla!

TIPS:
  • zares je pomembno, da je voda ledeno hladna. Lahko si pomagaš tako, da vanjo dodaš led.
  • izbira moke manitobe, tip 0 res naredi razliko. Dobiš jo lahku v gourmet shopu ali Šparu.
  • dobra časovnica za peko je naslednja: priprava nastavka ob 10h dopoldne, priprava testa ob 16h, dodajanje nastavka, soli in olja ob 17h, pregibi in potegi med 17h in 19h. Hladna fermentacija od 19h naprej. Peka popoldne/zvečer naslednji dan.
Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.