Golden curry

Oh, curry. Komot bi ga jedla vsak teden. Dvakrat.

Sploh ne morem verjeti, da sem se mu toliko časa upirala. Ko sem se prehranjevala še nevegansko ga nikoli nisem skuhala. Vedno, ko sem gledala Jamieja, kako ga pripravlja sem si mislila: ‘’Bleh, kokosovo mleko v taki jedi je ziher zanič.’’ Ne vem, zakaj sem tako dolgo kokos povezovala samo s sladkimi jedmi.

Ko sem začela z veganstvom in brskala za novimi idejami se mi je na Pinterestu non stop prikazoval samo curry. Tak in drugačen. Ne spomnim se točno, kdaj sem popustila in ga prvič skuhala ampak, spremenil se mi je svet. Verjetno je bil moj preblisk povezan tudi z obiskom indijske restavracije, ki mi je dala navdih. Sedaj sem zaplavala že tako globoko v svet currya, da imam za vsako počutje drugo recepturo. S čičeriko, pa s tofujem, cvetačo… Kokosovim, mandljevim ali mlekom iz indijskih oreščkov.

Tokrat s tabo delim recept za mojega najljubšega, ki si ga najraje privoščim z basmati rižem, ko sem sama, na kavču. 

priprava:
  • Tofu narežeš na kocke, mu dodaš žlico olja, sol, poper, žličko kurkume, žličko currya in žličko kumina. Dobro premešaš in ga pustiš marinirati.
  • Medtem na drobno nasekljaš polovico ingverja, česen in čili, ter vse skupaj prepražiš na veganskem maslu. Dodaš mariniran tofu in pražiš, dokler se tofu lepo ne zapeče.
  • Dodaš dve žlički kurkume, currya in kumina. Premešaš in podušiš, da začimbe zadišijo, nato pa dodaš še narezano korenje in cvetačo. Preliješ s paradižnikovo pulpo in kokosovim mlekom, ter soliš in popraš po okusu. Curry kuhaš 20-30 min na zmernem ognju.
  • Na koncu dodaš še oprano špinačo, ter dobro premešaš, da se malce zmehča.
  • Za finiš naribaš še preostalo polovico ingverja, dodaš nasekljan koriander in sok pol limone.
RECEPT:

[za dve osebi]

Potrebuješ:

  • 100g tofuja
  • pol glave cvetače
  • dva korenja
  • za palec velik kos ingverja
  • dva stroka česna
  • en svež čili
  • eno pločevinko kokosovega mleka
  • dve žlici veganskega masla
  • pol litra paradižnikove pulpe
  • tri žličke kurkume
  • tri žličke curry začimbne mešanice
  • tri žličke mletega orientalskega kumina
  • šop svežega koriandra
  • dve pesti špinače
  • sol & poper
  • olivno olje
  • pol limone
TIPS:
  • od vseh kokosovih mlek, ki sem jih preizkusila mi je glede na ceno najbolj všeč Dm Bio
  • če nimaš dostopa do kakovostnega veganskega masla lahko uporabiš tudi kokosovo olje
  • tofu je najbolj vesel, ča ga mariniraš par ur prej. Idealno bi bilo že dan prej, da res prevzame vse okuse
  • če spadaš med zavzete hejterje koriandra lahko uporabiš peteršilj

Sedaj sem zaplavala že tako globoko v svet currya, da imam za vsako počutje drugo recepturo. S čičeriko, pa s tofujem, cvetačo…

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.