Oh, humus! Tko basic reč ampak, tako dober in tako uporaben! Lahko ga namažeš na kruh, v sendvič, wrap, falafel… Ali pa ga dodaš omakam in solatam… Ni, da ni! Recept je zelo enostaven, vzame pa ti pet minut življenja zato, res ni več možnosti za izgovor, zakaj kupuješ humus poln dodatkov v plastičnih posodicah! 😉
RECEPT:
[cca 300g humusa]
Potrebuješ:
- 250g kuhane čičerike
- dve žlici tahinija
- strok ali dva česna
- sok ene limone
- 2-3 žlice olivnega olja
- pol žličke soli
- pol dcl vode
- poper
priprava:
1. Vse sestavine natehtaš v posodo, vse skupaj dobro premešaš in zblendaš s paličnim mešalnikom, dokler ne dobiš lepe, kremaste streukture. That’s it. 🙂
tips:
- če boš čičeriko kuhal/a sam/a lahko v vodo dodaš kakšno žličko sode bikarbone, kar bo pomagalo lupinicam, da bodo odstopile. Nato jih odstraniš in humus bo še bolj svilnat in kremast.
- v ta osnovni humus lahko dodaš karkoli! Moj najljubši je z olivami in suhimi paradižniki ali karamelizirano čebulo!
- v hladilniku lahko zdrži tudi en teden
- če te ni strah olja, lahko dodaš še kakšno žlico več za še bolj kremasto strukturo.
- če imaš rad/a kisle reči in ti je limona všeč, lahko dodaš več limoninega soka!