Veganska kokosova potica

Priznam, ni mi najboljš ratala. Se mi pa zdi škoda, da ne bi delila recepta samo zato, ker mam v glavi neko popolno podobo potice. Vaja dela mojstra in učiti se je človeško!

RECEPT:

[modelni pekač za kruh 35x10cm]

Potrebuješ:

za kvašeno testo:

  • 210g moke
  • 40g kakava
  • 100ml riževega mleka
  • 35ml aquafabe [čičerikine vode]
  • 50g sladkorja
  • dve žlici ruma
  • 50g veganskega masla
  • četrtk kocke kvasa
  • pomarančna lupinica
  • pol žličke soli
  • vanilija

za nadev:

  • 200g kokosove moke
  • 100g veganske sladke smetane
  • 100g veganskega jogurta/kisle smetane
  • 50g riževega mleka
  • 50g sladkorja v prahu
  • žlička koruznega škroba
  • vanilija
priprava:

1. V posodi natehtaš moko, kakav in sladkor, ter jih dobro premešaš. Narediš jamico in vanjo vliješ mleko, nadrobiš kvas in premešaš. Počakaš, da malce naraste. 

2. Ko se kvasec dvigne, dodaš še aquafabo, rum, vanilijo in pomarančno lupinico. Vse skupaj dobro premešaš/pregneteš. Pustiš počivati 10-15 minut. 

3. Nato testu postopoma dodajaš maslo. Najlažje gre z ročnim mešalnikom. Če imaš robotsko varjanto, pa toliko bolje. Maslo počasi s konstantnim gnetenjem po delih vmešaš v testo, dokler ne dobiš lepe voljne krogle. 

4. Testo pokriješ s krpo in pustiš vzhajati na pultu dokler se ne podvoji [približno eno uro]. Medtem pripraviš nadev. V posodi dobro zmešaš vse sestavine. Pripraviš pekač tako, da ga dodobra namastiš in pomokaš s čimer preprečiš prijemanje. Lahko ga obložiš tudi s peki papirjem. 

5. Ko je testo narastlo ga prestaviš na pomokano površino in razvaljaš na pol centimetra, v pravokotnik velikosti cca 35 x 40cm in ga namažeš z nadevom. Testo čimbolj tesno ampak, nežno zviješ v rolo. Prestaviš ga v pekač.  

6. Testo v pekaču vzhajaš še enkrat, vsaj eno uro. Nato potico parkrat do dna preluknjaš z nožem. Pečeš jo cca eno uro na 170°. 

7. Potico ohlajaš v pekaču, dokler ni že skoraj čisto ohlajena nato pa še na rešetki. Režeš jo šele, ko je popolnoma ohlajena, najbolje naslednji dan. 

tips:
  • testo lahko pripraviš tudi večer prej. Vzhajaš ga čez noč, v hladilniku. Ko se lotiš peke, testo najprej vzameš iz hladilnika, ga pregneteš in pustiš na pultu dokler ne doseže sobne temperature. Nato slediš pripravi [točka 5].
  • če se ti zgodi, da se testo med mazanjem in zvijanjem dodatno raztegne in je zvita rola posledično predolga za model le odrežeš konce in jih spečeš posebej [dejansko so ravno ti najboljši ;)].
  • potico lahko spečeš tudi v večjem ali manjšem pekaču, le preračunaj si količine
  • če bo potica prevelika za pekač se lahko zgodi, da bo na vrhu na eni strani počila
  • če jo pozabiš preluknjati [kot jaz], se ne bo zapekla napeto ampak, se lahko sesede navznoter

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.