S potico pravzaprav nimam veliko izkušenj. Sem pa orehovo že pekla. Vegansko in brez glutena. Uf, to pa je bil podvig ampak, sem se veliko naučila in tokrat je bilo precej lažje. Odločila sem se za testo z drožmi, ker sem obviously v droži obsesiji. 😀
Če želiš testo s kvasom ga le zamenjaj s tem.
- nastavek [20g matičnih droži, 70g moke, 35g vode, 20g kokosovega sladkorja]
- 500g moke
- 200ml riževega mleka
- 50ml aquafabe [čičerikine vode]
- 50g sladkorja
- 10g soli
- dve žlici ruma
- pomarančna lupinica
nadev:
- 500g orehov
- 1dl veganske sladke smetane
- 150g veganskega jogurta/kisle smetane
- žlica veganskega masla
- 50ml riževega mleka
- žlica ruma
- pomarančna lupinica
- 75g sladkorja v prahu
- vanilija
Priprava:
1. V čisti kozarec natehtaš 20g matičnih droži, dodaš 25g moke, 15g tople vode [25°] in 10g kokosovega sladkorja. Vse skupaj dobro premešaš, da dobiš gosto zmes brez suhih delcev moke. Kozarec le delno pokriješ in ga postaviš na toplo mesto [recimo v pečico s prižgano lučko]. Tam ga pustiš dokler se nastavek ne aktivira in zraste vsaj za enkrat, kar ponavadi traja 4ure. Nato droži še enkrat nahraniš z 45g moke, 20g vode in 10g sladkorja] in jih ponovno postaviš na toplo mesto in pustiš, da naraste na trikratno količino, kar traja cca 4ure.
2. Ko je nastavek aktiviran v posodo natehtaš moko, mleko, rum, aquafabo, sladkor, sol in pomarančno lupinico in dodaš nastavek. Vse skupaj dobro premešaš, pokriješ s krpo in pustiš počivati 10-15 minut.
3. Nato testu postopoma dodajaš maslo. Najlažje gre z ročnim mešalnikom. Če imaš robotsko varjanto, pa toliko bolje. Maslo počasi s konstantnim gnetenjem po delih vmešaš v testo, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.
4. Posodo pokriješ s folijo in krpo in postaviš v hladilnik na hladno fermentacijo.
5. Na dan peke testo najprej vzameš iz hladilnika in ga pustiš na pultu, dokler ne doseže sobne temperature. Medtem lahko pripraviš nadev. Mlete orehe zmešaš z vsemi sestavinami v gosto maso. Namastiš pekač in da pomokaš s čimer preprečiš prijemanje.
6. Ko se testo ogreje ga prestaviš na pomokano površino in razvaljaš na pol centimetra, v pravokotnik velikosti cca 40 x 50cm. Nadev enakomerno razmažeš po testu.
7. Testo začneš tesno ampak, nežno zvijati v rolo. Nato ga nežno prestaviš v pekač in zrdužiš konce v krog, ter zlepiš/zadelaš. Če se je testo med mazanjem dodatno raztegnilo in je rola prevelika za v pekač, konce odreži in jih speči posebej.
8. Potico vzhajaš pokrito s folijo in krpo na toplem mestu uro in pol. Ko je vzhajana jo na parih mestih do dna prebodeš z nožem. Pečeš jo eno uro na 170°
9. Ohlajaš jo v pekaču. Ko je že skoraj hladna, jo lahko prestaviš na rešetko. Režeš pa jo šele, ko je popolnoma ohlajena, najbolje naslednji dan.
tips:
- dobra časovnica za pripravo testa je naslednja: priprava nastavka dopoldne, po osmih urah mesenje in nato hladna fermentacija do naslednjega dne.
- namesto kokosovega sladkorja, lahko uporabiš tudi navadni sladkor ampak, meni osebno ta ‘karamelasta’ notica kokosovega sladkorja neverjetno paše v potico.
- v nadev lahko dodaš tudi cimet.
- če ti slučajno ostane kaj nadeva, ga lahko uporabiš v palačinkah.
- potico lahko pečeš tudi v kakšnem drugem pekaču, recimo v pekaču za kruh ali tradicionalnem potičniku