Ponavadi, ko ljudje slišjo besedno zvezo veganska pečenka, se začnejo smejat ali pa kričat, da to ni možno. Am, seveda je možno! In še super slastna je! 🙂
Recept je precej preprost. Potrebnih je le malce več sestavin, ki bodo ustvarile res dober okus, ker let’s be real, vsi vemo kakšnega okusa je nezačinjen seitan. 😀
RECEPT:
[za 4 osebe]
Potrebuješ:
za pečenko:
- 250g bio seitan fix
- 100g zelenjavne jušne osnove
- 50g zelenjavnega soka s paradižnikom
- dve do tri žlice vložene rdeče pese
- pest suhih jurčkov
- dve žlici olivnega olja
- žlica polnozrnate gorčice
- žlica bbq omake
- žlica paradižnikovega koncentrata
- pol žličke sojine omake/tamarija
- žlička suhe čebule
- žlička suhega česna
- pol žličke soli
- pol žličke dimljene paprike
- timijan
- majaron
- rožmarin
- poper
- 1,5l jušne osnove
za premaz:
- 1 žlica bbq omake
- 1 žlička sojine omake
- 1 žlička veganskega regratovega medu
- 1 žlička suhe čebule
- 1 žlička suhega česna
- 1 žlička polnozrnate gorčice
- 1 žlička olivnega olja
- 1 žlička balzamičnega kisa
- 1 žlička soli
- pol žličke dimljene paprike
- sok pol limone
- poper
za omako:
- ena velika čebula
- manjše steblo zelene [cca 10cm]
- za palec gomolja zelene
- par suhih jurčkov
- 2dl jušne osnove
- žlica olivnega olja
- sol
- poper
- timijan
PRIPRAVA:
1. Najprej v posodo pirmerno za blendarje/blender natehtaš vse sestavine za pečenko, razen seitan mixa in 1,5L jušne osnove [ta je namenjena kuhanju pečenke] in jih dobro zblendaš s paličnim/blenderjem, dokler, ne dobiš res homogene tekočine.
2. Tekočino priliješ seitan mixu in vse skupaj dobro premešaš. Maso dobro pregneteš z rokami ali ročnim mešalnikom, dokler ne postane lepo napeto in elastično [cca 10minut]. Če imaš robotsko varianto pa še toliko bolje. Maso oblikuješ v štruco.
3. Jušno osnovo preliješ v posodo in vanjo potopiš štruco. Izberi tako posodo, da bo juha popolnoma prekrivala štruco ampak, da bo vseeno imela dovolj prostora, saj se med kuho malce poveča.
4. Pečenko kuhaš na zmernem ognju [ravno toliko da brbota] 45minut. Med kuhanjem jo večkrat previdno obrneš.
–
5. Medtem pripraviš omako in premaz. Za omako narežeš čebulo, česen, zeleni in suhe jurčke, ter jih v kozici podušiš na olivnem olju. Priliješ jušno osnovo, začiniš in kuhaš 20 minut. Za premaz v posodico natehtaš vse sestavine, ter jih dobro premešaš.
6. Po 20 minutah omako preliješ v posodico primerno za blendanje in jo zblendaš, dokler ne dobiš lepe, svilnate omake. Vrneš jo nazaj v kozico in kuhaš na zmernem ognju, da nežno brbota.
7. Ko je pečenka kuhana, jo malce osusiš in premažeš z 2/3 premaza. Segreješ ponev, ter pečenko na žlici olja popečeš na vseh straneh. Za konec jo še enkrat premažeš s preostalim premazom in serviraš z omako.
tips:
- namesto zelenjavnega soka, lahko uporabiš več jušne osnove. Jaz sem ga uporabila, ker se mi je zdel zanimiv, saj vsebuje ogromno različne zelenjave in zelišč.
- pečenko lahko pred kuhanjem zaviješ v gazo, kar bo pomagalo ohranjati obliko.
- isto maso lahko tudi razvaljaš, nadevaš in zviješ v rolado ali iz nje oblikuješ zrezke.
- namesto veganskega medu, lahko uporabiš kakšen sirup [agavin, kokosov, javorjev itd…]
- namesto vložene pese, lahko uporabiš tudi suho ali sveže kuhano.