OMG! Spogledovala sem se z veganskimi jajčki že nekaj časa. Pa sem si mislna, da se zihr ne da narest realnih. Wrong! Tako zelo so podobna trdo kuhanim jajčkom, da jih je Anže spakiral za v službo, ker ga zanima, kako se bodo odzvali sodelavci. 😀
V prihodnosti bom recept gotovo nadgadila, saj sem med pripravo že dobila nove zamisli ampak, tudi takole so super!
- 100g natur tofuja
- 200ml vode
- žlička agarja v prahu
- dve žlički deodoriziranega kokosovega olja
- pol žličke črne soli
za rumenjak:
- 50ml vode
- žlička veganskega nadomestka za rumenjak
- pol manjšega kuhanega krompirja
- dve žlički deodoriziranega kokosovega olja
- ščep črne soli
- konica žlice agarja v prahu
priprava:
1. Najprej pripraviš maso za beljak. Tofu nasekljaš na majhne koščke. Vodo in agar natehtaš v manjšo kozico prevreš, zmanjšaš in kuhaš kakšno minuto, dve. Na koncu mu vmešaš še žlico kokosovega olja.
2. Tofu streseš v posodico primerno za blendanje. Dodaš mu mešanico vode, agarja in olja, ter črno sol. Vse skupaj dobro zblendar s paličnim mešalnikom dokler ne dobiš res gladke mase.
3. Model za jajčka napolniš z maso za beljak in postaviš v hladilnik in počakaš, da se strdijo. Medtem lahko skuhaš krompir za rumenjak.
4. Ko so beljaki strjeni z žličko izdolbeš vdolbinice, kamor boš dodal/a rumenjak.
5. Rumenjak pripraviš tako, da v manjšo kozico natehtaš vodo, agar in nadomestek za rumenjak, ter dobro premšaš z metlco, da razbiješ vse grudice. Zmes počasi segrevaš na nizkem ognju. Ko se začne rahlo gostiti dodaš kokosovo olje in pretlačen krompir. Začiniš še s ščepcem črne soli.
6. Zmes napolniš v vdolbinice in ponovno postaviš v hladilnik. Ko se strdi so jajčka pripravljena!
tips:
- Polovičke lahko zlepiš v cela jajčka z agarjem. V kozici segreješ eno žlico vode in konico žlice agarja in ga kuhaš dokler ne postane gost in lepljiv. S tem namažeš eno polovičko jajčka in drugo pritisneš nanj. Sicer lepo stojijo skupaj tudi brez lepila, a če želiš bolj sigurno varjanto, potem priporočam raje uporabo agarja.
- odlična so za zajtrk, solate, sklede in nepogrešljiv del velikonočne pojedine.
- v hladilniku lahko zdržijo več dni.