Veganska trdo kuhana jajčka

OMG! Spogledovala sem se z veganskimi jajčki že nekaj časa. Pa sem si mislna, da se zihr ne da narest realnih. Wrong! Tako zelo so podobna trdo kuhanim jajčkom, da jih je Anže spakiral za v službo, ker ga zanima, kako se bodo odzvali sodelavci. 😀

V prihodnosti bom recept gotovo nadgadila, saj sem med pripravo že dobila nove zamisli ampak, tudi takole so super!

RECEPT:

[za 6 celih jajčk/12 polovičk -> model]

Potrebuješ:

za beljak:

  • 25g natur tofuja
  • 50ml vode
  • četrt žličke agarja v prahu
  • žlička deodoriziranega kokosovega olja
  • pol žličke črne soli

za rumenjak:

  • 25ml vode
  • pol žličke veganskega nadomestka za rumenjak
  • četrt manjšega kuhanega krompirja
  • žlička deodoriziranega kokosovega olja
  • ščepec črne soli
  • konica žlice agarja v prahu
priprava:

1. Najprej pripraviš maso za beljak. Tofu nasekljaš na majhne koščke. Vodo in agar natehtaš v manjšo kozico prevreš, zmanjšaš in kuhaš kakšno minuto, dve. Na koncu mu vmešaš še žlico kokosovega olja.

2. Tofu streseš v posodico primerno za blendanje. Dodaš mu mešanico vode, agarja in olja, ter črno sol. Vse skupaj dobro zblendar s paličnim mešalnikom dokler ne dobiš res gladke mase.

3. Model za jajčka napolniš z maso za beljak in postaviš v hladilnik in počakaš, da se strdijo. Medtem lahko skuhaš krompir za rumenjak.

4. Ko so beljaki strjeni z žličko izdolbeš vdolbinice, kamor boš dodal/a rumenjak.

5. Rumenjak pripraviš tako, da v manjšo kozico natehtaš vodo, agar in nadomestek za rumenjak, ter dobro premšaš z metlco, da razbiješ vse grudice. Zmes počasi segrevaš na nizkem ognju. Ko se začne rahlo gostiti dodaš kokosovo olje in pretlačen krompir. Začiniš še s ščepcem črne soli.

6. Zmes napolniš v vdolbinice in ponovno postaviš v hladilnik. Ko se strdi so jajčka pripravljena!

tips:
  • Polovičke lahko zlepiš v cela jajčka z agarjem. V kozici segreješ eno žlico vode in konico žlice agarja in ga kuhaš dokler ne postane gost in lepljiv. S tem namažeš eno polovičko jajčka in drugo pritisneš nanj. Sicer lepo stojijo skupaj tudi brez lepila, a če želiš bolj sigurno varjanto, potem priporočam raje uporabo agarja.
  • odlična so za zajtrk, solate, sklede in nepogrešljiv del velikonočne pojedine.
  • v hladilniku lahko zdržijo več dni.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.