Veganske empanade

Oh, empanade. Sem ji že večkrat delala ampak, se vedno borim sama s sabo in jih tlačim v pečico, ker jih nočem ocvret. Zdej sm si pa rekla; če pa sem pa tja, ne morm v miru snest par ocvrtih empanad, pol pa nej gre pa vse h vragu! 🙂 No pa sm jih, ocvrla! In so ble fenomenalne!

Želela sem čim bolj poustvariti ta najbolj preprost in razširjen nadev, ‘minced meat’ in s tem receptom, mi je to nedvomno uspelo! 🙂

RECEPT:

[za cca 15 empanad]

Potrebuješ:

za testo:

  • 150g bele moke
  • 75g vrele vode
  • 15g sončničega olja
  • pol žličke soli

za nadev:

  • 200g tofuja
  • ena manjša čebula
  • strok česna
  • žlička dimljene paprike
  • pol žličke mletega orientalskega kumina
  • pol žličke suhe čebule
  • pol žličke suhega česna
  • pol žličke mletega koriandra
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • 1dl paradižnikove pulpe/pelatov
  • majhna mlada čebulica
PRIPRAVA:

1. Tofu odcediš, osušiš in z rokami nadrobiš. Dodaš mu žlico olivnega olja, žličko dimljene paprike, četrt žličke orientalskega kumina, sol & poper, ter dobro premešaš. Razporediš ga po pekaču obloženem s peki papirjem in pečeš približno 20 minut na 200° [oz dokler ni hrustljav in zlato zapečen]. Vmes ga parkrat premešaš.

2. Za testo v posodo natehtaš moko, ji dodaš sol in olje, ter premešaš. Nato priliješ še vrelo vodo in dobro premašaš, da se začnejo tvoriti kosmi testa. Testo nato streseš na površino in z rokami pregneteš in oblikuješ, dokler ne dobiš krogle. Ko je testo oblikovano, ga zaviješ v folijo in pustiš počivati 30 minut.

3. Ko je tofu pečen ga ohladiš. Medtem, ko se hladi nasekljaš čebulo in česen, ter ju prepražiš na olivnem olju. Nato dodaš še ohlajen tofu, paradižnikovo pulpo, sol, suh česen in čebulo, četrt žličke oriantalskega kumina in pol žličke mletega koriandra, ter vse skupaj malce podušiš. Na koncu dodaš še nasekljano mlado čebulo in postaviš na stran, da se ohladi.

4. Ko je nadev ohlajen pripraviš testo. Razvaljaš ga na 1 mm debeline, torej zelo na tanko. Z okroglim modelčkom premera 8-10cm nato izrežeš kroge. Preostalo testo ponovno pregneteš in zaviješ v folijo. Pustiš počivati 15 minut. V sredino vsakega kroga dodaš dve žlički nadeva, testo prepogneš in z vilico zadelaš rob. Oblikovano empanado postaviš na pladenj obložen s peki papirjem. Po 15 minutah, ko si preostanek testa odpočije, razvaljaš še enkrat, ponovno izrežeš kroge in odstraniš preostanek, ki ga ponovno pregneteš, zaviješ v folijo in pustiš počivati 15 minut. Postopek ponavljaš dokler, ne zmanjka testa. Ali nadeva. 😀

5. V cvrtnik naliješ dovolj olja, da bodo lahko popolnoma plavale in segreješ na 180°. Če uporabljaš posodo in štedilnik nastavi ogenj na srednje-vroče [recimo stopnja 7]. Empanade nato potopiš v olje in jih obračaš, da se enakomerno ocvrejo na obeh straneh. Paziš, da jih ne dodaš preveč na enkrat, saj bodo znižale temperaturo olja.

6. Ko so ocvrte jih odlagaš ne cedilo ali papir. Na koncu jih malce posoliš.

tips:
  • peka tofuja je ključnega pomena za ‘meaty’ tesksturo nadeva.
  • testo lahko počiva v hladilniku [dobro zavito] več dni.
  • oblikovane empanade lahko zamrzneš. Ni boljšega občutka kot, ko se ti na lenoben dan posveti, da imaš v zamrzovalniku empanade! 😀 Ocvreš jih lahko kar še zamrznjene.
  • seveda jih lahko tudi spečeš v pečici.
  • tudi nadev lahko zamrzneš, če ti slučajno ostane. Uporabiš ga lahko tudi za druge jedi [burito, enchiladas…]
  • za nadev lahko uporabiš natur ali začinjem/dimljen tofu. Mogoče kombinacijo obeh.
Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.