To je recept za najboljši jabolčni štrudelj, ever!
Je priredba recepta moje stare mame Danice, ki naredi najboljši štrudelj na svetu. To v nobenem pogledu ni zdrava zadeva. Je proper sladica, taka nedeljska.
Kar dolgo sem se matrala, da bi naredila štrudelj, kot je njen. Probala sem ogromno verzij in če sem želala narediti samo pikico bolj healthy je bil drugačen. Dober ampak, drugačen. Potem, pa sem se udala in se odličila, da bom sem pa tja zmazala tapravi hrustljav, masten in sladek štrudelj. Svetujem, da storiš enako, ker sej veš, življenje je kratko!
Priprava tega štrudlja je precej tradicionalna in zahteva vlečenje testa. Za pomoč si lahko ogledaš story-e na mojem IG profilu. Tako zelo dober in hrustljav je zaradi ustvarjanja plasti in ogromno olja. 😀
RECEPT:
[pekač dolžine 35-40cm]
Potrebuješ:
za testo:
- 250g bele moke
- 120g tople vode
- 75g sončničnega olja
- ščepec soli
za nadev:
- 1kg jabolk
- 75g sladkorja
- ena žlica cimeta
- 25g drobtin
- ščepec soli
za zvijanje & premaz:
- 1 žlica riževega mleka
- sončnično olje
- drobtine


PRIPRAVA:
1. Najprej zamesiš testo. V posodi zmešaš moko, toplo vodo in sol. Nato testu dodajaš še sončnično olje po delih in gneteš, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.
2. Testo dobro pregneteš še z rokami, ga prestaviš v naoljen krožnik, naoljiš še povrhu, pokriješ s folijo in pustiš počivati.
3. Medtem pripraviš nadev. Jabolka olupiš, odstraniš peške in narežeš na tanke lističe. Dodaš jim sladkor, drobtine, cimet in sol.
4. Mizo pogrneš s prtom, nanj položiš testo in ga začneš nežno vleči. Raztezaš ga toliko časa, dokler ne postane zelo tanko in čez celo mizo. Za lažjo predstavo poglej story na mojem IG profilu.
5. Ko je testo razvlečeno potrgaš/odrežeš debele robove [in jih shraniš za kakšen mini zavitek, recimo zelenjavni] in ga namažeš z oljem.
6. Nato testo prepogneš tako, da si zamisliš tretjine in stranski dve prepogneš na sredino, da dobiš tri plasti. Ponovno naoljiš.
7. Testo je sedaj pripravljeno za nadev. Najprej na spodnji, krajši stranici, kakšnih 15-20cm višje od konca testa, posuješ cca 10cm širok pas drobtin [2 žlici] in nanj razporediš polovico nadeva. Enako ponoviš na zgornji, krajši stranici.
8. Nato preostale konce testa prepogneš čez nadev, ponovno naoljiš in začneš nežno, a tesno zvijati oba nadeva proti sredini. Ko se srečata, odrežeš morebitne prazne robove pri strani in štrudelj prestaviš v naoljen pekač.
9. Po vrhu ga premažeš z mešanico riževega mleka in olja [enako ponoviš še trikrat med peko] in pečeš na 170° eno uro.
10. Po peki ga ponovno namažeš z mešanico. Ko je že malce ohlajen pa posuješ še z mletim sladkorjem.
tips:
- sončnično olje lahko zamenjaš z veganskim maslom. Meni je poleg domačega nabolj všeč ta.
- druge sestavine niso zamenljive, če želiš res the ultimate štrudl! 😀
- prestavljanje v pekač je najbolj zahteven del, sploh če si sam/a. Pomembno je, da ga ne strgaš, zato previdno.
- najboljši je seveda še topel ampak, če sm čisto poštena, mi je tudi naslednji dan naravnost slasten. Ko se vse lepo prežmohta. 😀
- iskreno, nimam pojma katera jabolka, so prava jabolka za štrudelj. Sama imam rada sorto topaz in mam to vedno doma, zato tudi štrudelj pečem iz teh.
- če so jabolka bolj mokra lahko dodaš več drobtin.