Cmoke [oz. knedli jim pri nas rečemo] mam pa res rada! Domače in tiste iz vrečke! 😉
Domači me spominjajo na otroštvo, tisti idustrijski pa na dijaška leta. Čeprav vem, da so totalno sranje, si jih še vedno včasih kupim, ker me popeljejo nazaj, direktno v jedilnico dijaškega doma Tabor, kjer so vsi spackani in postani čakali, da pridem na večerjo. In ravno ta spackanost in čvrstost sta nekaj posebnega in ju doma s kakovostnimi sestavinami težko dosežeš.
Zato sem izkušnji cmokov strogo ločila na domače, ki jih naredim ljubeznijo iz kakovostnih sestavin, ki ponavadi sledijo dobremu zelenjavnemu ajmohtu in na občasno večerno crkljanje s tistimi iz vrečke, ko pride na obisk PMS in Anžeta iz kreveta naprošam, če mi jih skuha. 😉 😀
RECEPT:
[za 16 cmokov]
za cmoke:
Potrebuješ:
- 1kg krompirja
- 360g bele moke
- 40g zdroba
- dve žlici veganskega masla
- pol žličke nadomestka za rumenjak Golden Exx
- pet žlic vode
- sol
- 16 majhnih jagod [ali 8 večjih]
- sladkor
za drobtinice:
- štiri žlice veganskega masla
- štiri žlice drobtin
- sladkor
priprava:
1. Krompir opereš, olupiš, narežeš na enako velike kose in skuhaš v slani vodi. Paziš, da se ne razkuha. Bolje, da je kuhan manj, kot preveč.
2. Nato približno desetino krompirja vzameš ven in prestaviš v sekljalnik, dodaš 5 žlic vode in pol žličke nadomestka za rumenjak Golden Exx, ter dobro spasiraš, daokler krompir ne začne postajati lepljiv. To je ključ do lepih cmokov, saj deluje kot lepilo. Lahko si pomagaš tudi s paličnim mešačnikom.
3. Ko dobiš lepljivo krompirjevo maso jo pretlačiš v preostali kuhan krompir, dodaš maslo, moko in zdrob, ter vse skupaj dobro pregneteš v lepo testo. Pustiš počivati par minut.
4. Testo razdeliš na pol, nato pa obe polovici na osem delov. Koščke nato oblikuješ v kroglice, jih sploščiš, na sredino dodaš pol žličke sladkorja in jagodo. Nato z rokami testo zlepiš nazaj, zadelaš in oblikuješ v krogle. Odlagaš jih na površino posuto z zdrobom.
5. Kuhaš jih v rahlo osoljeni vodi približno 10 minut.
6. Drobtinice pripraviš tako, da na maslu na zmernem ognju nežno pražiš drobtine, dokler niso zlato zapečene. Nato jih razporediš po kuhanih cmokih.
7. Na koncu cmoke lahko posuješ še s sladkorjem.
tips:
- namesto nadomestka za rumenjak lahko uporabiš tudi eno žličko mletega zlatega lanenega semena.pasiranje dela krompirja je najpomembnejši del za ustrezno konsistenco testa.
- če želiš bolj ‘redke’ drobtinice dodaj več masla.