Veganski kremni sir

Oh, dolgo je trajalo, da sem dokončno razvila ta recept. Predvsem zato, ker je bil kremni sir moj najljubši mlečni izdelek. Najraje sem imela znamko ABC, ki se je v času mojega otroštva ni dobilo v Sloveniji. Komaj sem čakala počitnice in letovanje na Lošinju, saj smo za zajtrk dobili majhne različice tega namaza. Vedno smo se stepli zanje. 😀
Vzela sem ga za ‘muštr’ in natančno preučila, kaj od kremnega sira pričakujem. Želim, da je kremast a hkrati gost, pa vseeno lepo mazljiv. Ni mi všeč, da je preveč masten, zato nisem želela dodajati kokosovega olja. Takih kremnih sirov je na trgu že kar nekaj, a me po okusu preveč spominjajo na margarino. Moj cilj je bil, da kremni sir vsebuje čim manj sestavin in take, ki so vsem dostopne. Da je dovolj kisel, predvsem pa, da je dovolj slan. 🙂

Sama priprava ni zahtevna, če imaš power blender. Lahko uporabiš tudi palični mešalnik in ga zblendaš ročno. Zahteva malce več časa, vztrajnosti in musklfiber naslednji dan ampak, je izvdeljivo [lahko se edino zgodi, da ne bo tako svilnat, kot iz blednerja]. Uporabo klasičnega manj zmogljivega blenderja za ta recept odvsetujem [ker sm že dva skurila in vem, da ni varno 😀 ].

RECEPT:

[cca 200g kremnega namaza]

Potrebuješ:

 • 130g indijskih oreščkov
 • 60g vode
 • dve žlici veganskega probiotičnega jogurta
 • 30 ml limoninega soka
 • ena žlica kvasnih kosmičev
 • 4g soli
priprava:

1. Večer prej namočiš oreščke v vodi. Če se ti mudi ali si pozabil/a lahko oreščke tudi skuhaš. Potrebujejo približno pet minut vrenja, da se zmehčajo.

2. Oreščke splahneš in jih streseš v blender, dodaš vodo in jogurt, ter vse skupaj dobro zblendaš v gosto svilnato maso. Lahko si pomagaš z tlačilko. Vsake toliko lahko tudi narediš pavzo in maso z lopatko postrgaš nazaj proti rezilom.

3. Ko nastane res kremasta svilnata masa jo prestaviš v steklen kozarec, pokriješ z krpo, pritrdiš z elastiko in pustiš fermentirati na sobni temperaturi en cel dan [lahko tudi več, recimo 36ur].

4. Ko je masa fermentirana ji dodaš sol, limonin sok in kvasne kosmiče in zblendaš s paličnim mešalnikom. Prestaviš v čisti kozarec in postaviš v hladilnik.

5. Pustiš, da se popolnoma ohladi, da lahko kulture, sol in limona do konca razvijejo okus. Najboljši je naslednji dan.

tips:
 • v to ‘natur’ verzijo lahko dodaš kar ti srce poželi. Za začetek lahko poizkusiš narediti kremni sir s česnom in zelišči.
 • namesto limoninega soka lahko uporabiš tudi kis, meni osebno limona bolj ustreza.
 • če se ti bo zdelo, da se tvoj blender muči, lahko dodaš še malce vodo [po žličkah in previdno] ampak, vzemi v zakup, da bo manj gost.
 • če ga razredčiš z vodo dobiš lahko slastno kislo smetano.
 • odlično se obnese tudi za peko. Recimo mojega cheesecake-a!

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.