Ko sem razmišljala, kakšno sladko reč bi še spekla za velikonočni čas poleg potice, mi je najprej na misel prišel mak. Anžetu pa marmorni kolač. In tako je nastal marmorni kolač z makom. Prav presenetil me je. Zelo je sočen in rahel.
RECEPT:
[za modelni pekač premera 25cm]
Potrebuješ:
biskvitni del:
- 400g bele pirine moke
- 100g sladkorja
- 300ml riževega mleka
- 200ml radenske
- 2 žlički vinskega kamna
- 2 žlici kisa
- 2 žlici olivnega olja
- burbonska vanilija
makov del:
- 130g bele pirine moke
- 100g maka
- 50g sladkorja
- 100ml riževega mleka
- 50ml radenske
- 1 žlička vinskega kamna
- 1 žlica kisa
- 1 žlica olivnega olja
- burbonska vanilija
PRIPRAVA:
1. Pekač dobro naoljiš in posuješ z moko in s tem preprečiš prijemanje. Pečico ogreješ na 180°.
2. V posodi zmešaš suhe sestavine [moka, sladkor, mak, vinski kamen…] za makov del. Posebej zmešaš še mokre sestavine [mleko, kis, olje…]. Nato mokre sestavine primešaš suhim. Zmes premešaš zelo na rahlo, le toliko, da je vse pomešano. Enako storiš z biskvitnim delom.
3. Ko imaš obe masi pripravljeni najprej v model zliješ biskvitni del, nanj pa še makov. Z nabodalom lahko malce razporediš masi in skušaš narediti vzorček.
4. Kolač pečeš približno 35 minut. Ko ga vzameš iz pečice ga najprej 10 minut ohlajaš v modelu, nato pa prevrneš na rešetko in ohladiš do konca.
tips:
- zares je pomembno, da maso zmešaš nežno in rahlo. Če pretiravamo postane masa toga, biskvit za namesto copata.
- lahko ga pečeš tudi v kakšnem drugem modelu ali pekaču.
- ko je ohlajen ga lahko posuješ s sladkorjem.
- namesto olivnega olja lahko uporabiš tudi vegansko maslo.
- če si želiš čokoladne kombinacije lahko makovem delu primešaš kakšno žlico kakava
.