Veganski pirin jabolčni štrudelj

Zadnjič sem objavila priredbo recepta moje stare mame Danice, ki naredi najboljši štrudelj na svetu. Je čisto klasičen in prav nič zdrav.
Ampak, mi ni dalo miru in sm bla prepričana, da lahko naredim zelo dobrega tudi iz pirine moke in z veliko manj olja, čeprav me vztrajno prepričujejo, da to ne gre. In seveda mi je uspelo! 🙂

Priprava štrudlja je precej tradicionalna in zahteva vlečenje testa. Za pomoč si lahko ogledaš story-e na mojem IG profilu.

RECEPT:

[pekač dolžine 35-40cm]

Potrebuješ:

za testo:

  • 200g bele pirine moke
  • 50g pirine polnozrnate moke
  • 120g tople vode
  • 50g olivnega olja
  • ščepec soli

za nadev:

  • 700g jabolk
  • dve žlici kokosovega sladkorja
  • ena žlica cimeta
  • dve žlici drobtin
  • ščepec soli

za zavijanje in premaz:

  • drobtine
  • rastlinsko mleko
PRIPRAVA:

1. Najprej zamesiš testo. V posodi zmešaš moko, toplo vodo in sol. Nato testu dodajaš še olivno olje po delih in gneteš, dokler ne dobiš lepe voljne krogle.

2. Testo dobro pregneteš še z rokami, ga prestaviš v naoljen krožnik, naoljiš še povrhu, pokriješ s folijo in pustiš počivati.

3. Medtem pripraviš nadev. Jabolka olupiš, odstraniš peške in narežeš na tanke lističe. Dodaš jim kokosov sladkor, drobtine, cimet in sol.

4. Mizo pogrneš s prtom, nanj položiš testo in ga začneš nežno vleči. Raztezaš ga toliko časa, dokler ne postane zelo tanko. Ne razteza se tako, kot klasišno iz bele pšenične moke ampak, še vedno zelo lepo. Za lažjo predstavo poglej story na mojem IG profilu.

5. Ko je testo razvlečeno potrgaš/odrežeš debele robove [in jih shraniš za kakšen mini zavitek, recimo zelenjavni].

6. Nato testo prepogneš tako, da si zamisliš tretjine in stranski dve prepogneš na sredino, da dobiš tri plasti.

7. Testo je sedaj pripravljeno za nadev. Najprej na spodnji, krajši stranici, kakšnih 15-20cm višje od konca testa, posuješ cca 10cm širok pas drobtin in nanj razporediš polovico nadeva. Enako ponoviš na zgornji, krajši stranici.

8. Nato preostale konce testa prepogneš čez nadev in začneš nežno, a tesno zvijati oba nadeva proti sredini. Ko se srečata, odrežeš morebitne prazne robove pri strani in štrudelj prestaviš v naoljen pekač.

9. Po vrhu ga premažeš z rastlinskim mlekom [enako ponoviš še trikrat med peko] in pečeš na 170° eno uro.

10. Po peki ga ponovno namažeš z rastlinskim mlekom.

tips:
  • olivno olje lahko zamenjaš z veganskim maslom. Meni je poleg domačega nabolj všeč ta.
  • štrudelj po tem receptu ni sladek, vsebuje zgolj dve žlici kokosovega sladkorja, ki ju lahko tudi izpustiš ali zamenjaš s kakšnim drugim sladilom. Meni je všeč, saj doda rahlo karamelast pridih. Če želiš slajšega pa le dodaj več.
  • prestavljanje v pekač je najbolj zahteven del, sploh če si sam/a. Pomembno je, da ga ne strgaš, zato previdno.
  • najboljši je seveda še topel ampak, če sm čisto poštena, mi je tudi naslednji dan naravnost slasten. Ko se vse lepo prežmohta. 😀
  • iskreno, nimam pojma katera jabolka, so prava jabolka za štrudelj. Sama imam rada sorto topaz in mam to vedno doma, zato tudi štrudelj pečem iz teh.
  • če so jabolka bolj mokra lahko dodaš več drobtin.
  • če želiš lahko namesti drobtin uporabiš tudi mlete ovsene kosmiče ali mlete oreščke.
  • testo lahko mirno tudi počaka v hladilniku dan ali dva.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.