Če pa kej pogrešam, je to pa veganski pizza burek! Včasih, sem si ga kar rada privoščila. Sploh ponoči, v Slastu! 😉
Veganske različice zaenkrat nisem še nikjer zasledila [imamo pa v Lj fantastičen veganski sirov burek]! Zato sem se ga lotila kar sama.
Prejšnji teden, so mi v Šparu v uč padli znižani šampinjoni v slanici, ki jih sicer nikoli ne kupim ampak, me je pa zagrabila taka nostalgija, da so kar na hitro zleteli v košarico. En del sem jih dodala v calzone, drugi del pa spravila in se spomnila na burek, saj mi je bil vedno najboljši tisti, ki je imel tudi šampinjone.
Ko enkrat osvojiš vlečenje testa je priprava zares enostavna! Za pomoč si lahko ogledaš ta video in story-e na mojem IG profilu. Tako zelo dober in hrustljav je zaradi ustvarjanja plasti in olja. 😀
RECEPT:
[za štiri porcije]
Potrebuješ:
za testo:
- 300g bele moke
- 200g tople vode
- žlička soli
za nadev:
- 150g veganskega ribanega sira
- 150g paradižnikove pasate
- 2 žlici kečapa
- žlička sladkorja
- 400g vloženih šampinjonov
- origano
- sol & poper
PRIPRAVA:
1. Najprej zamesiš testo. V posodi zmešaš moko, toplo vodo in sol in ga dobro pregneteš z rokami. Prestaviš ga v naoljen krožnik, naoljiš še po vrhu, pokriješ s krpo in pustiš počivati pol ure.
3. Medtem pripraviš nadev. Vse navedene sestavine dobro premešaš [sama sem šampinjone nasekljala na manjše koščke].
4. Mizo pogrneš s prtom, nanj položiš testo in ga začneš nežno vleči. Raztezaš ga toliko časa, dokler ne postane zelo tanko in čez celo mizo. Za lažjo predstavo poglej story na mojem IG profilu ali ta video.
5. Ko je testo razvlečeno potrgaš/odrežeš debele robove [jih shraniš za kakšen mini zavitek] in ga namažeš z oljem.
6. Nadev razdeliš in razporediš v dva posova po celi dolžini testa. Na sredini pustiš prazno.
7. Vse štiri robove, ki visijo čez mizo nato prepogneš čez nadev, nato pa začneš iz obeh strani zvijati roli proti sredini, dokler se ne srečata.
8. Nato na sredini prerežeš testo in ju ločiš v dve ‘kačici’. Naoljiš pekač in ju zviješ v ‘polža’. Naoljiš še po vrhu in pečeš približno 20mina na 220°.
9. Pred peko ga namažeš z oljem.
tips:
- namesto paradižnikove pasate lahko uporabiš samo kečap
- dodaš lahko tudi kakšno vegansko salamo