To, da znaš v tem času narest domače vegansko maslo je res prednost! 😉
Tudi zato, ker trenutno na trgu nimamo ravno velike izbire kakovostnih nadomestkov masla, ki niso gromozanska grožnja ožilju! 😉
Recept je res simpl. Bolj simpl, bi že težko bil. Maslo pa kremasto, mazljivo in slastno! Super za pod domačo marmelado ali kar tako, na toplem domačem kruhu! 😉
Namenoma sem izbrala preproste sestavine in pripomočke. Ker palični mešalnik imamo vsi. High performance blenderjev pa ne. Ravno tako recept ne vključuje nobene zahtevnejše sestavine, ki ni vsem na voljo!
RECEPT:
[za klasično maslo, +- 200g]
Potrebuješ:
priprava:
1. v stekleno posodo natehtaš kokosovo olje in ga na nizki temperaturi stopiš na vodni kopeli
2. medtem v posodo primerno za mešanje natehtaš jogurt in sončično/olivno olje
3. ko se kokosovo olje ohladi, ga dodaš jogurtu in olju, ter z paličnim mešalnikom dobro zblendaš, dokler ne dobiš dobro zmešane homogene tekočine
4. na koncu dodaš še sol in ponovno zblendaš
5. tekočino preliješ v posodico/model in pustiš na pultu urico do dve. Nato jo premakneš v hladilnik in ko se strdi je maslo nared


- če doma nimaš deodoriziranega kokosovega olja, potem lahko uporabiš deviškega ampak, moraš vzeti v zakup, da bo imelo maslo okus po kokosu
- sol moraš res dodati na koncu, saj moti emulgiranje maščobe in jogurta
- za lepšo barvo lahko dodaš žličko korenčkovega soka
- maslo lahko pripraviš tudi v blenderju, nutri bulletu in podobnih mašincah
- ko je tekočina zmešana je lahko še topla, če kokosovo olje ni bilo dovolj ohlajeno. Delno pa tudi zato, ker se zaradi blendanja malce segreje, zato priporočam, da upoštevaš zadnjo točko in masla ne daš takoj v hladilnik saj to lahko povzroči ločitev faz
- če želiš in imaš na voljo, lahko receptu dodaš tudi tekoči sončični lecitin, ki je emulgator in bo poskrbel, da se bo maslo še lepše emulgiralo
- z njim lahko tudi pečeš in kuhaš
- odlično se obdrži tudi v zamrzovalniku