Leto in pol sem tuhtala in tuhtala, kako bi naredila res dober veganski bolognese. Logično, ker je bila to moja najljubša omaka za testenine celo življenje. No, z carbonaro sta se non stop bockala, kdo bo na prvem mestu ampak, definitivno mi je bolognese pri srcu. Spominja me na dom, dijaška in študentska leta, na eno res noro žurko… Skratka lahko bi rekla, da je moj true life companion.
Razmišljala sem, kako poustvariti okus, pa barvo, pa teksturo… En čas sem sekljala šampinjone, spet naslednjič pražila tofu, pa drobljenec in nič od tega me ni čisto zadovoljilo. Vse omake so bile sicer zelo okusne in obljubim, da vam jim pokažem ampak, moja duša je še kar vedno iskala tisti pravi bolognese.
In ko sem enkrat ponesreči v pečici zažgala tofu se je utrnila misel. Misel, da lahko tofu prej popečem, da se ‘zahrusta’ do določene teskture in ga nato kuham v omaki. Še isto sekundo sem se lotila brskanja in glej ga zlomka, obstajajo brihtni ljudje, ki so na ta način obdelali tofu za druge jedi in zgleda res deluje. In tako se je rodil najboljši recept za veganski bolognese vseh časov!
TIPS:
- izbrala sem dimljen tofu, saj se mi zdi, da dim doda tej jedi karakter in jo naredi malce bolj ‘meaty’. Seveda, lahko uporabiš tudi natur tofu.
- za optimalno pečenje izberi večji pekač, kjer tofu lahko razporediš na tanko.
- ko je tofu v pečici, ga občasno preveri, saj so naše pečice precej različne. Lahko, da bo tvoj nared prej ali kasneje. Postati mora rahlo zlato zapečen, hrustljav in lahek.
- skušaj se izogniti vsaj delu nepotrebne embalaže tako, da v trgovini poiščeš pelate, ki so pakirani v steklu. Načeloma jih lahko zamenjaš tudi za pasato ali pulpo. Najboljše pa bo, če uporabiš domačo paradižnikovo omako iz ozimnice.
- za še bolj avtentičen pristop, lahko pri kuhi uporabiš tudi kakovostno vegansko rdeče vino
- najboljši prijatelj omake bolognese je čas, zato mu le pusti, da kakšni dve urici nežno brbota
RECEPT:
[za kakšen liter omake, kar gotovo nahrani cca 4-5 ljudi, morda celo več]
Potrebuješ:
- 200g dimljenega tofuja
- olivno olje
- 2 manjši čebuli
- Par strokov česna
- manjše korenje
- manjše steblo zelene
- za palec velik kos gomolja zelene
- 400-500g pelatov
- 2dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- žlica paradižnikove mezge
- žlička kokosovega sladkorja
- sol & poper
- zelišča [bazilika,, timijan, majaron, lovorjev list]
- začimbe [dimljena paprika]
Najboljši prijatelj omake bolognese je čas, zato mu le pusti, da kakšni dve urici nežno brbota.
Priprava:
- Pečico nastaviš na 200°C. Tofu z rokami nadrobiš na drobce, dodaš mu dimljeno papriko, sol in poper, ter žlico olivnega olja. Vse skupaj dobro premešaš in razporediš po pekaču.
- Nasekljaš čebulo, česen, zeleni in korenje.
- Ko je pečica ogreta vstaviš pekač na srednjo višino. Tofu pečeš približno 15 min. Medtem na olivnem olju prepražiš nasekljano zelenjavo z žličko kokosovega sladkorja.