Veganska filana paprika

Filana paprika! Prava klasika! Ne poznam človeka, ki ne mara filanih paprik. Obstaja pa en fenomen v povezavi s filanimi paprikami! To, da veliko ljudi obožuje filano papriko ampak, dejansko papriko pa vedno podtaknejo nekomu drugemu [recimo jz]!
Vsem nam je jasno, da nadev je the key! In, ker se zavedam, kako pomembno je v veganskem svetu, najti res legit varjanto ljubih domačih jedi polnih spominov, sem se še toliko bolj potrudila in razvila recept za najboljše in najbolj realistične filane paprike! 😀

RECEPT:

[za 4-5 paprik srednje velikosti]

Potrebuješ:

nadev:

  • 250g tofuja
  • 150g šampinjonov
  • dva suha jurčka
  • 100g okroglozrnatega riža
  • olivno olje
  • žlička paprike
  • pol žličke česna v prahu
  • pol žličke čebule v prahu
  • sol
  • poper
  • ena čebula
  • par strokov česna

omaka:

  • olivno olje
  • ena čebula
  • steblo zelene [za palec]
  • manjši kos gomolja zelene [za palec]
  • manjši kos korena peteršilja [za palec]
  • par strokov česna
  • 500ml paradižnikove pasate
  • 500ml vode
  • dve žlici kokosovega sladkorja
  • sol
  • poper
  • majaron
  • timijan
  • lovorjev list
PRIPRAVA:

1. Tofu odcediš, osušiš in z rokami nadrobiš. Dodaš mu žlico olivnega olja, žličko paprike, sol, poper, drobno nasekljane šampinjone in zdrobljene suhe jurčke. Dobro premešaš in razporediš po pekaču obloženem s peki papirjem. Pečeš približno 20 minut na 200° [oz dokler ni hrustljavo in zapečno]. Vmes večkrat premešaš, da se vse enakomerno zapeče.

2. Za nadev, v kozici na žlici olivnega olja prepražiš nasekljano čebulo in česen. Dodaš riž, 200ml vode in sol, ter kuhaš na nizkem ognju, dokler ne povre vsa voda. Nato postaviš na stran.

2. Medtem nasekljaš čebulo, česen, zeleni in koren peteršilja za omako. Vse skupaj podušiš na žlici olivnega olja. Priliješ paradižnikovo pasato, vodo, dodaš sladkor, sol, poper, timijan, majaron in lovorjev list, ter kuhaš na nizkem ognju, da nežno brbota.

3. Ko je tofu pečen ga primešaš rižu, dodaš še suho čebulo in česen, ter pustiš, da se nadev malce ohladi.

4. Paprike opereš, jim odrežeš vrhove in odstraniš sredico. V vsako papriko nadevaš nadev do 3/4.

5. Omako spasiraš s paličnim mešalnikom in vanjo postaviš nadevane paprike. Lahko jih tudi pokriješ z odrezanimi vrhovi.

6. Kuhaš jih dve uri na nizkem ognju, da nežno brbotajo. Vsako toliko jih lahko malce obrneš, da se enakomerno skuhajo.

tips:
  • peka tofuja je najbolj ključen del recepta, saj vpliva na teksturo in ustvarja meaty občutek nadeva, zaradi katerega nihče ne ugotovi, da ne je mesne verzije.
  • riži se med seboj lahko razlikujejo, zato vzemi v zakup, da boš lahko potreboval/a več ali manj tekočine. Riža dejansko ni potrebno popolnoma skuhati, saj bo imel še dve uri časa, da se skuha v papriki. 🙂
    Najbolj optimalna izbira riža za to jedo so bolj škrobnate sorte. Tiste, ki se rade zlepijo. Basmati riž in filana paprika pa nista za skupaj. 😉
  • pomembno je, da upoštevaš polnjenje do 3/4, saj se bo nadev še dodatno razkuhal. Če jih preveč napolnimo, nam lahko nadev uide v omako [kar ni sicer nič strašnega].
  • šampinjone in suhe jurčke lahko načeloma izpustiš, saj niso tako pomembni, dajo pa malce bolj meaty pridih.
  • namesto natur tofuja, lahko uporabiš tudi dimljenega.
  • filana paprika je jed, ki je ponavadi boljša naslednji dan, v hladilniku lahko počakajo več dni. Odlično se obnesejo tudi zamrznjene.

Related Posts

Vaše nastavitve zasebnosti
Ta spletna stran zbira in obdeluje določene osebne podatke o obiskovalcih svoje spletne strani ter določene podatke o osebah, ki se prijavijo na naše e-novice, oziroma pustijo svoje kontaktne podatke pri uporabi kontaktnega obrazca, ter nakupu v spletni trgovini, predvsem preko piškotkov. Tu lahko spremenite vaše nastavitve zasebnosti. V opozorilo - vaše nastavitve zasebnosti lahko vplivajo in celo blokirajo nekatere vsebine na tej spletni strani in vplivajo na samo delovanje spletne strani.